• Nicolas Stockmans

De verschillen tussen bestaande templates & blanco templates.


Beschrijving


Bij het ontwerpen & creëren van een website heb je meestal 2 mogelijkheden, kiezen voor een bestaande template en deze vervolgens kopen of kiezen voor een blanco template en starten bij 0. Wat is het verschil tussen beiden? Wat zijn de voor- en nadelen? Is de ene beter als de andere? In dit artikel nemen we beide mogelijkheden even onder de loep

Templates


Je hebt er ongetwijfeld al wel eens van gehoord, templates. Een template is een vast design of sjabloon voor de opmaak van een bepaald document. Denk hier bijvoorbeeld aan een CV, nieuwsbrief, Word document alsook websites. Sommige zijn gratis en andere, complexere of uitgebreidere zijn betalend. Bij een template is een groot deel van de lay-out & vormgeving reeds concreet waardoor je de focus kan verleggen naar de inhoud van je site. Uiteraard kan het design nog enigszins aangepast worden waar gewenst. Als je een relatief kleine website nodig hebt met niet al te veel toepasssingen is een template een goede keuze, dan kan je bij wijze van spreken je eigen website maken. Maar als je iets uitgebreids, uniek & persoonlijk wil, zal dit sneller maatwerk worden en raad ik je aan om niet voor een template te kiezen. Je zal hier al snel tegen beperkingen botsen.


VOORDELEN:


+ De zorgen omtrent lay - out & design zijn beperkter waardoor je de focus kan verleggen naar de inhoud van je website. Denk hier aan foto’s, teksten e.d.


+ Een template hoeft niet duur te zijn, basic templates zijn soms gratis, iets uitgebreidere met meer mogelijkheden kosten geld.


+ Je bespaart tijd waardoor de website sneller gepubliceerd kan worden.


+ De kosten zijn doorgaans lager


NADELEN


- De lay - out van je website is minder uniek.


- De kans bestaat dat anderen dezelfde template gebruiken, het kan dus zomaar zijn dat de website van een therapeut als die van een dokter bijna exact dezelfde uitstraling hebben.


- Je zit enigszins vast in dat bepaalde design.


- Een template is beperkter, tenzij je er meer voor betaalt.


- Het geld dat je bespaart gaat ten koste van je brand identity.


Blanco


Het woord zegt het zelf, je zit achter je computer en ziet een wit scherm, dat is de start van een nieuw project met een blanco template. Het vraagt doorgaans meer tijd om een website te maken, maar het eindresultaat is iets uniek, waardevol en vooral op maat van je wensen & noden. Ook stel je het design hier af op je doelgroep en de gebruiksvriendelijkheid van je site. Het is gewoonlijk duurder om een website te laten maken waar je blanco start omdat het hier om maatwerk gaat.


VOORDELEN


+ Je krijgt een uniek & eigen eindresultaat.


+ Het is custom made met oog voor user experience.


+ De mogelijkheden op vlak van branding zijn aanzienlijk groter.


+ De ervaring van het starten met niets en het eindigen met een gewenst, afgewerkt eindresultaat is een ongelooflijk gevoel.


+ Je creativiteit bepaalt je grenzen.


+ De ervaring die een webdesigner je biedt neemt zorgen weg, hij of zij wordt een aanspreekpunt en staat altijd klaar om je te helpen, zowel nu als in de toekomst.


NADELEN


- Het kost meer tijd en geld.


- Je kan het moeilijk zelf doen.


Eigen mening


Persoonlijk verkies ik om blanco te starten. Als webdesigner wil ik creëren, uit mijn comforzone komen en een unieke ervaring bieden. Dat lukt beter aan de hand van een blanco template. De waarde die ik hierdoor als webdesigner kan bieden is aanzienlijk groter en de branding die ik ermee kan bereiken creërt een unieke ervaring voor de klant. En dat is waar ik persoonlijk naar streef. Is het intensiever? Duurt het langer? Kost het meer? Ja, maar de waarde die je ervoor terugkrijgt evenaart deze obstakels en zorgt op het einde van de rit voor een manifestatie van vreugde bij de klant.


Wat is nu de beste optie voor jou? Wel, dat hangt af van je noden & wensen alsook tijd & budget die je erin wil steken. Vergeet niet dat je ook nog content nodig hebt voor je website, hiervoor dien je mogelijks nog een copywriter of fotograaf te raadplegen.

Bij DIGIVOLVING verzorgen wij uw teksten en kunnen we je doorverwijzen naar fotografen die aansluiten bij je wensen & budget.


Gebruik bovenstaande factoren als basis, de antwoorden hierop bepalen welke optie het best aansluit bij jou idee, budget & doel.


Succes!